Assalamualaikum wrh... wbr....
Bersua lagi di entri kali ini, semoga teman-teman semua berbahagia selalu. Sebelum ini pernah buat puding karamel tanpa telur. Kali ini saya mencuba membuat puding roti karamel pula. Memang sedap rasa pudingnya, tak sempat sejuk pun. Dah tak sabar nak makan. Sekali hadap je dah habis. Anak-anak siap pesan nanti disuruh buat lagi.
Kira okey lah tu. Saya cuba dari resepi Maizura dan Fiza LGK. Terima kasih atas perkongsian resepinya. Izinkan saya copykan resepinya kat sini pula ya....
Bahan-bahan:
4 keping roti
2 cawan air suam
3/4 @ 1 cawan susu pekat manis
1 sdt esen vanilla
3 biji telur-gred A
3 sdb gula pasir
1. Masukkan gula pasir ke dalam loyang dan
masakkan di atas api yang perlahan hingga
gula menjadi perang. Angkat dan biarkan
sejuk.
2. Kocakkan telur dengan garpu dan ketepikan.
3. Carik-carikkan roti dan rendamkan ke dalam
air suam. Blender sampai halus, seterusnya
masukkan susu pekat dan esen vanilla.
Blender lagi.
4. Masukkan telur dan kacau hingga sebati.
Tuangkan adunan ke atas karamel tadi dan
kukus selama 40 minit atau
sehingga masak.(Api biar kuat sedikit)
5. Sejukkan ke dalam peti sejuk dan terbalik-
kan ke dalam pinggan leper. Sedia dipotong
untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan