Sabtu, 20 Disember 2014

Puding Roti Karamel


    Assalamualaikum wrh... wbr....

    Bersua lagi di entri kali ini, semoga teman-teman semua berbahagia selalu. Sebelum ini pernah buat puding karamel tanpa telur. Kali ini saya mencuba membuat puding roti karamel pula. Memang sedap rasa pudingnya, tak sempat sejuk pun. Dah tak sabar nak makan. Sekali hadap je dah habis. Anak-anak siap pesan nanti disuruh buat lagi.

    Kira okey lah tu. Saya cuba  dari resepi Maizura dan Fiza LGK. Terima kasih atas perkongsian resepinya. Izinkan saya copykan resepinya kat sini pula ya....



Resepi Puding Roti Karamel

Bahan-bahan:
4 keping roti
2 cawan air suam
3/4 @ 1 cawan susu pekat manis
1 sdt esen vanilla
3 biji telur-gred A
3 sdb gula pasir


Cara membuatnya:
1. Masukkan gula pasir ke dalam loyang dan 
   masakkan di atas api yang perlahan hingga 
   gula menjadi perang. Angkat dan biarkan
   sejuk.
2. Kocakkan telur dengan garpu dan ketepikan.
3. Carik-carikkan roti dan rendamkan ke dalam 
   air suam. Blender sampai halus, seterusnya 
   masukkan susu pekat dan esen vanilla. 
   Blender lagi.
4. Masukkan telur dan kacau hingga sebati. 
   Tuangkan adunan ke atas karamel tadi dan 
   kukus selama 40 minit atau
   sehingga masak.(Api biar kuat sedikit)
5. Sejukkan ke dalam peti sejuk dan terbalik-
   kan ke dalam pinggan leper. Sedia dipotong
   untuk dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan