Assalamualaikum wrh... wbr....
Salam bahagia teman-teman didunia maya, semoga ceria selalu hendaknya. Cerita mengenai sayur kangkung ni, kalau kat kampung dulu emak siap tanam kangkung kampung kat tepi rumah. Gemuk-gemuk pulak tu kangkungnya. Jadi, kalau tak ada sayur maka kangkunglah jadi sayurnya. Kadang-kadang tiap hari makan sayur kangkung pun tak apa, tak jemu-jemu rasanya. Sampai goreng mihun pun letak sayur kangkung.Sekarang ni kalau nak makan sayur kangkung semuanya kena beli. Itulah kelebihan dok kat kampung, boleh bercucuk tanam.
Kali ini saya entrikan mengenai masakan sayur kangkung belacan.
Sayur Kangkung Goreng Belacan
Bahan-bahan:
1 ikat sayur kangkung (dipotong)
sedikit lebihan sambal belacan
sejemput ikan bilis (ditumbuk)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
garam dan gula secukup rasa
sedikit sos tiram
sedikit minyak masak
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak masak, tumis bawang merah
dan bawang putih hingga garing, masukkan
ikan bilis, goreng sebentar.
2. Masukkan sambal belacan, sedikit sos
tiram. Goreng lagi hingga sedikit
berminyak.
3. Masukkan kangkung, digoreng hingga sedikit
layu, tambah garam dan gula @ perasa jika
suka. Rasakan ia, jika dah cukup rasa,
barulah diangkat untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan