Selasa, 19 Mei 2020
Kuih Samprit Lagi
Assalamualaikum...
Selamat malam sahabat semua, moga sihat selalu ya...
Di penghujung ramadhan ini ramai dikalangan ibu2 membuat persiapan untuk smbutan hari raya Aidil Fitri yang baal tiba nanti. Walaupun puasa dan hari raya kali ini berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya, tapi raya tetap raya. Mestilah dibuat persiapan walaupun berhari raya dengan ahli keluarga sahaja.
Saya pun buat juga biskut raya walaupun sedikit untuk anak2 yang berada dirumah.
Biskut samprit mesti saya buat setiap kali raya.
Resepi Biskut Samprit
Bahan-bahan:
250 gm butter
2 biji kuning telur
1 cawan gula ising
1 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan tepung kastad
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sdt esen vanila
potongan buah ceri merah atau hijau utk hiasan
Cara membuatnya:
1. Kacau butter, gul, telur dan esen vanila,
guna senduk je.
2. Kemudian masukkan semua jenis tepung tadi
sedikit semi sedikit. Kacau hingga jadi
doh.
3. Jika adunan keras, uli dengan ditambah
sedikit butter.
4. Terapkan dengan acuan biskut samprit.
Letakkan ceri potong diatasnya. Bakar
dengan suhu 170 C selama 15 minit mengikut
oven masing-masing.
5. Bila biskut sudah sejuk simpan dalam
bekas kedap udara.
*Untuk mengelakkan dari biskut menjadi kembang ketika di bakar, jangan gunakan mixer. Cukup sahaja dikacau dengan menggunakan senduk kayu.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan