Selasa, 19 Mei 2020

Kuih Samprit Lagi


Assalamualaikum...

Selamat malam sahabat semua, moga sihat selalu ya...

Di penghujung ramadhan ini ramai dikalangan ibu2 membuat persiapan untuk smbutan hari raya Aidil Fitri yang baal tiba nanti. Walaupun puasa dan hari raya kali ini berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya, tapi raya tetap raya. Mestilah dibuat persiapan walaupun berhari raya dengan ahli keluarga sahaja.

Saya pun buat juga biskut raya walaupun sedikit untuk anak2 yang berada dirumah.
Biskut samprit mesti saya buat setiap kali raya. 


Resepi Biskut Samprit

Bahan-bahan:

250 gm butter
2 biji kuning telur
1 cawan gula ising
1 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan tepung kastad
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sdt esen vanila
potongan buah ceri merah atau hijau utk hiasan


Cara membuatnya:

1. Kacau butter, gul, telur dan esen vanila,
   guna senduk je.

2. Kemudian masukkan semua jenis tepung tadi
   sedikit semi sedikit. Kacau hingga jadi
   doh. 

3. Jika adunan keras, uli dengan ditambah
   sedikit butter.

4. Terapkan dengan acuan biskut samprit. 
   Letakkan ceri potong diatasnya. Bakar 
   dengan suhu 170 C selama 15 minit mengikut
   oven masing-masing.

5. Bila biskut sudah sejuk simpan dalam 
   bekas kedap udara.


*Untuk mengelakkan dari biskut menjadi kembang ketika di bakar, jangan gunakan mixer. Cukup sahaja dikacau dengan menggunakan senduk kayu.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan