Khamis, 28 Mei 2020

Sate Ayam / Daging


Assalamualaikum...

Selamat malam semua, moga ceria dan bahagia selalu.

Masih lagi bercerita tentang masak-memasak. Teringin sebenarnya nak makan sate buatan sendiri. Selalunya asyik beli je. Sate kajang yang menjadi pilihan berbanding sate lainnya disebabkan mudah didapati dimana-mana, tak payah pergi ke Kajang.

Kali ni dapat juga makan sate buatan sendiri.
Tapi boleh tahanlah sedapnya. Tak lah sesedap sate kajang.



Resepi Sate Ayam/Daging

Bahan-bahannya:

1 kilo daging ayam/daging (dipotong kecil2)
gula secukup rasa
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 batang serai
2 inci halia/lengkuas
1 sdm serbuk jintan manis
serbuk kunyit secukupnya
garam secukup rasa



Cara membuatnya:

1. Basuh isi ayam bersih2 dan toskan.
   Ketepikan.

2. Kisar bawang besar, bawang putih, serai,
   halia, lengkuas hingga halus.

3. Masukkan isi ayam ke dalam bekas. Tambah
   gula, bahan kisar, serbuk jintan manis 
   (saya guna jintan kasar ditumbuk sedikit),
   serbuk kunyit dan garam secukup rasa. 
   Gaul sebati.

4. Perap seketika isi ayam, kemudian cucuk
   menggunakan lidi, saiz ikut selera.

5. Bakar sate hingga masak sambil direnjis
   guna minyak masak supaya satenya tidak
   kering. Nikmati bersama nasi impit, kuah
   kacang serta timun dan bawang.



Sate ayam yang belum dibakar.



Sate daging juga yg belum dibakar.



Sate dibakar menggunakan arang kayu. Baunya masya allah dah macam kat dapur penjual sate pulak.


Timun dan bawang.


Kuah sate bidan terjun, guna bahan apa yg ada saja.


Nasi impit.


1 ulasan:

  1. Wah! Nampah padat sate ayam dan dagingnya tu. Puas nak makan ni. Sedap!

    BalasPadam