Isnin, 3 Jun 2019

Biskut Sarang Semut lagi


Assalamualaikum...

Selamat malam semua...
Tinggal besok satu hari lagi kita berpuasa, sedihnya terasa kerana Ramadhan akan meninggalkan kita. Terasa cepatnya masa berjalan. 

Hari ni buat biskut sarang semut pula. Sebelum ni memang pernah buat biskut ni. Tapi kali ini saya cuba resepi lain pula, tapi biskutnya tetap juga sedap. lepas berbuka je, sibuklah anak2 nak merasa kuih maknya.

Jom tengok resepinya...


Resepi Biskut Sarang Semut

Bahan-bahan:

250 gm butter
100gm gula halus
350 gm tepung gandum
100 gmtepung jagung
100 gm tepung kastad
1 biji kuning telur
1 sdt esen vanila
sedikit pewarna kuning
coklat rice secukupnya utk hiasan
pappercup


Cara membuatnya:

1. Pukul butter dengan gula hingga kembang.

2. Masukkan kuning telur dan esen vanila,
   kemudian pukul lagi hingga kembang dan 
   sebati.

3. Masukkan semua jenis tepung, gaulkan
   hingga ia menjadi doh. Pastikan ianya
   tidak melekat di tangan.

4. Ambil sedikit, sagat dengan menggunakan
   penyagat. Kemudian sudukan ke dalam 
   pappercup.

5. hiaskan dengan coklat rice.

6. Bakar menggunakan suhu 180C selama
   10h ingga 15 minit atau mengikut oven
   masing-masing.

7. Bila dah masak, biarkan sejuk dahulu 
   baru dimasukkan ke dalam bekas kedap
   udara.


Selamat mencuba.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan