Isnin, 3 Jun 2019
Biskut Sarang Semut lagi
Assalamualaikum...
Selamat malam semua...
Tinggal besok satu hari lagi kita berpuasa, sedihnya terasa kerana Ramadhan akan meninggalkan kita. Terasa cepatnya masa berjalan.
Hari ni buat biskut sarang semut pula. Sebelum ni memang pernah buat biskut ni. Tapi kali ini saya cuba resepi lain pula, tapi biskutnya tetap juga sedap. lepas berbuka je, sibuklah anak2 nak merasa kuih maknya.
Jom tengok resepinya...
Resepi Biskut Sarang Semut
Bahan-bahan:
250 gm butter
100gm gula halus
350 gm tepung gandum
100 gmtepung jagung
100 gm tepung kastad
1 biji kuning telur
1 sdt esen vanila
sedikit pewarna kuning
coklat rice secukupnya utk hiasan
pappercup
Cara membuatnya:
1. Pukul butter dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila,
kemudian pukul lagi hingga kembang dan
sebati.
3. Masukkan semua jenis tepung, gaulkan
hingga ia menjadi doh. Pastikan ianya
tidak melekat di tangan.
4. Ambil sedikit, sagat dengan menggunakan
penyagat. Kemudian sudukan ke dalam
pappercup.
5. hiaskan dengan coklat rice.
6. Bakar menggunakan suhu 180C selama
10h ingga 15 minit atau mengikut oven
masing-masing.
7. Bila dah masak, biarkan sejuk dahulu
baru dimasukkan ke dalam bekas kedap
udara.
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan