Rabu, 31 Januari 2018
Sambal Ikan Bilis Belado
Assalamualaikum...
Selamat petang teman-teman semua, semoga sihat selalu.
Hari ini saya entrikan mengenai masakan ikan bilis lagi. Tapi kali ini, saya masak sambal ikan bilis belado pulak. Letak pulak sedikit isi petai. Dimakan pula bersama dengan nasi panas-panas. Fuhhh... sodapnya.
Tak nak celoteh panjang-panjang. Jom kita tengok resepinya.
Resepi Sambal Ikan Bilis Belado
Bahan-bahan:
2 biji kentang (dipotong dadu)
2 genggam ikan bilis
daun limau purut
garam dan gula secukup rasa
minyak secukupnya utk menggoreng dan menumis
Bahan kisar kering/kasar:
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang cili merah
10 biji cili api hijau
1 inci belacan
Cara memasaknya:
1. Kentang dan ikan bilis digoreng dahulu
dan kemudian ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar
hingga berminyak. Kemudian masukkam
garam serta gula.
3. Masukkan pula kentang, daun limau purut
serta ikan bilis yang telah digoreng
tadi. Kacau lagi.
4. Rasakan ia, bila dah secukup rasa
barulah diangkat untuk dihidangkan.
Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan