Assalamualaikum...
Bersua lagi di entri kali ini, semoga anda semua berbahagia selalu.
Hari teringin pula nak makan puding karamel, dah lama tak buat. Kebetulan roti gardenia masih berbaki tak ada siapa yang makan, daripada rosak begitu saja saya buatkan puding roti karamel.
Kali ini saya cuba resepi dari Yati Memories. Sedap pudingnya, apalagi dimakan ketika sejuk, memang best.
Resepi Puding Roti Karamel
Bahan-bahan:
3 sdb gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti
3 biji telur gred A
1 cawan air suam
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 sdk esen vanilla
Cara membuatnya:
1. Cara membuat gula hangus, masukkan gula
dalam kuali, masak ingga gula jadi perang
(guna api kecil supaya tidak hangit).
Kemudian masukkan 1 sdk air panas, kacau
hingga sebati dan matikan api. Tuang
terus dalam loyang, matikan api.
2. Panaskan pengukus. Carik-carikkan roti,
kemudian blender bersama air suam dan
susu.
3. Selepas itu masukkan telur yg ditapis
itu dan masukkan esen vanila. Blend
sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi
ke dalam loyang gula hangus dan kukus
hingga masak (40-1jam).
4. Sejukkan dahulu baru dipotong dan
dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan