Khamis, 21 Disember 2017

Spiral Pasta Bolognese mudah


         Assalamualaikum...

      Selamat malam semua... semoga teman2 sihat-sihat sahaja di ketika ini. Malam ni baru sempat nak update my blog. Kali ini saya nak bercerita pula tentang masakan spiral pasta bolognese yang mudah.

      Biasalah... bila cuti2 sekolah begini, anak2 semua berkumpul dirumah, jadi mak-mak ni tiap hari kena memikirkan apa benda yg hendak dimasak untuk anak2. Bila masak yg itu2 saja boring pulak anak2. Sekali sekala nak juga ubah selera, jadi saya masakkan pasta spiral sos spagetti.


Resepi Sos Bolognese

Bahan-bahan:
2 tin sos bolognese original
400 gm daging cincang
2 biji bawang besar (dicincang halus)
1 biji tomato (dipotong dadu kecil2)
garam serta perasa
minyak zaitun utk menumis


Cara memasaknya:

1. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak
   zaitun. Tumis bawang besar yang dicincang
   halus. kemudian masukkan tomato, Biarkan
   sehingga layu.
2. Masukkan daging cincang, kacau sehingga 
   keluar minyak.
3. Masukkan pula sos bolognese tadi, biarkan 
   sehingga mendidih.
4. Masukkan juga garam serta perasa, bila 
   sudah secukup rasa, angkat dan hidangkan 
   dgn pasta atau spagetti.


Pasta Spiral

Bahan-bahan:
1 bungkus pasta spiral
air secukupnya untuk merebus
sedikit garam
sedikit minyak

Cara merebus:
1. Masukkan air secukupnya kedalam periuk, 
   masukkan pula sedikit garam serta sedikit 
   minyak.
2. Bila air sudah menggelegak masukkan pasta
   tadi. Biarkan mendidih atau sehingga pasta
   masak.
3. Angkat dan sejatkan airnya. Bila airnya
   sudah kering, masukkan sedikit minyak,
   kacau2kan supaya pasta tidak melekat.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan