Khamis, 21 Disember 2017
Spiral Pasta Bolognese mudah
Assalamualaikum...
Selamat malam semua... semoga teman2 sihat-sihat sahaja di ketika ini. Malam ni baru sempat nak update my blog. Kali ini saya nak bercerita pula tentang masakan spiral pasta bolognese yang mudah.
Biasalah... bila cuti2 sekolah begini, anak2 semua berkumpul dirumah, jadi mak-mak ni tiap hari kena memikirkan apa benda yg hendak dimasak untuk anak2. Bila masak yg itu2 saja boring pulak anak2. Sekali sekala nak juga ubah selera, jadi saya masakkan pasta spiral sos spagetti.
Resepi Sos Bolognese
Bahan-bahan:
2 tin sos bolognese original
400 gm daging cincang
2 biji bawang besar (dicincang halus)
1 biji tomato (dipotong dadu kecil2)
garam serta perasa
minyak zaitun utk menumis
Cara memasaknya:
1. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak
zaitun. Tumis bawang besar yang dicincang
halus. kemudian masukkan tomato, Biarkan
sehingga layu.
2. Masukkan daging cincang, kacau sehingga
keluar minyak.
3. Masukkan pula sos bolognese tadi, biarkan
sehingga mendidih.
4. Masukkan juga garam serta perasa, bila
sudah secukup rasa, angkat dan hidangkan
dgn pasta atau spagetti.
Pasta Spiral
Bahan-bahan:
1 bungkus pasta spiral
air secukupnya untuk merebus
sedikit garam
sedikit minyak
Cara merebus:
1. Masukkan air secukupnya kedalam periuk,
masukkan pula sedikit garam serta sedikit
minyak.
2. Bila air sudah menggelegak masukkan pasta
tadi. Biarkan mendidih atau sehingga pasta
masak.
3. Angkat dan sejatkan airnya. Bila airnya
sudah kering, masukkan sedikit minyak,
kacau2kan supaya pasta tidak melekat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan