Rabu, 7 September 2016

Kuih Bingka Durian


         Assalamualaikum wrh... wbr...

  Salam bahagia semua... Kelmarin my hubby balik ke kampungnya di Batu Kurau, kebetulan dia bawa durian dari kampung. Dah lama teringin nak merasa makan bingka durian buatan sendiri. Jadi saya buatkanlah bingka durian. Ternyata memang sedap rasanya.

  Saya cuba dari resepi Yati Memories, terima kasih di atas perkongsian resepinya ini. Izinkan saya copykan resepi disini pula ya...


Resepi Bingka Durian

Bahan-bahan:

3 biji telur
1 cawan santan pekat
2 1/2 cawan air
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
1/2 sdt garam
2 sdb mentega
1 1/2 cawan isi durian
sedikit pewarna kuning
sedikit bijan
 

Cara membuatnya:

1. Panaskan oven pada suhu 200 C, lengserkan
   loyang 9x9 inci dengan mentega, ketepikan.

2. Satukan bahan-bahan di atas kecuali isi 
   durian dalam satu bekas, kacau dengan
   whisk hingga semuanya bersatu.

3. Masukkan isi durian ke dalam adunan dan
   gaul rata. Blend semuanya. Tuangkan ke 
   dalam bekas dan gaul sebati.

4. Tuang ke dalam loyang yang telah 
   dipanaskan tadi. Bakar selama 1 jam atau
   sehingga masak. Kalau nak permukaannya 
   berkerak, tambah masa pembakaran.

5. Bila sudah masak, sejukkan dan boleh
   dipotong untuk dihidangkan.


* Sebelum tuang adunan ke dalam loyang/acuan, pastikan acuan dilengser dulu dengan butter dan panaskan terlebih dahulu dalam 3 minit. Kemudian tuang adunan, taburkan bijan dan bakar sehingga masak.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan