Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam ceria untuk semua, semoga anda ceria ceria selalu hendaknya.
Daging korban kelmarin masih ada lagi berbaki di dalam petisejuk. Tercari-cari juga resepi apa yang ringkas tapi sedap kalau dimasak daging ni. Tengok kat pakcik google maka terjumpalah resepi daging masak hitam dari dapur Kak Azie Kitchen, so saya cubalah resepi dari dia.
Ternyata memang sedap rasanya, apalagi dimakan dengan nasi panas-panas. Anak-anak pun cakap memang sedap lauknya. Izinkan saya copykan resepinya disini pula ya untuk rujukan saya di masa mendatang.
Resepi Daging masak hitam
Bahan-bahan:
1 kg daging
1/2 botol kicap pekat
sedikit gula
air asam jawa secukupnya
Bawang besar (dihiris)
5 biji cili api (saya tambah)
Bahan kisar:
10 batang serai
10 tangkai cili kering
4 @ 5 inci halia
3 biji bawang besar
6 biji buah keras
1 labu bang putih
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak, masukkan daging dan kacau
rata.
2. Kemudian masukkan bahan kisar serta
bahan-bahan yang lain. Biarkan masak
sehingga daging lembut dan pecah minyak.
3. Akhir sekali masukkan air asam jawa, gula
serta garam.
4. Masukkan pula hirisan bawang besar serta
cili api jika suka. Angkat dan sedia
untuk dihidangkan.
Salam
BalasPadam