Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia semua... Kelmarin my hubby balik ke kampungnya di Batu Kurau, kebetulan dia bawa durian dari kampung. Dah lama teringin nak merasa makan bingka durian buatan sendiri. Jadi saya buatkanlah bingka durian. Ternyata memang sedap rasanya.
Saya cuba dari resepi Yati Memories, terima kasih di atas perkongsian resepinya ini. Izinkan saya copykan resepi disini pula ya...
Bahan-bahan:
3 biji telur
1 cawan santan pekat
2 1/2 cawan air
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
1/2 sdt garam
2 sdb mentega
1 1/2 cawan isi durian
sedikit pewarna kuning
sedikit bijan
Cara membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 200 C, lengserkan
loyang 9x9 inci dengan mentega, ketepikan.
2. Satukan bahan-bahan di atas kecuali isi
durian dalam satu bekas, kacau dengan
whisk hingga semuanya bersatu.
3. Masukkan isi durian ke dalam adunan dan
gaul rata. Blend semuanya. Tuangkan ke
dalam bekas dan gaul sebati.
4. Tuang ke dalam loyang yang telah
dipanaskan tadi. Bakar selama 1 jam atau
sehingga masak. Kalau nak permukaannya
berkerak, tambah masa pembakaran.
5. Bila sudah masak, sejukkan dan boleh
dipotong untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan