Khamis, 9 Jun 2016
Mee Kari
Assalamualaikum wrh... wbr...
Hari ni dah masuk hari kelima kita berpuasa. Pejam celik pejam celik dah hampir seminggu kita berpuasa. Terasa cepatnya masa berjalan. Selamat berpuasa juga untuk semua.
Petang semalam saya masak mee kari ayam ringkas untuk berbuka puasa. Dah lama rasanya tak masak mee kari. Jom tengok resepi dari saya...
Resepi Mee Kari
Bahan-bahan:
1/4 ekor ayam
santan (ikut kepekatan)
tahu pok
10 biji fish ball
5 batang fish cake
2 bungkus kari daging
kacang panjang (dipotong)
2 tangkai daun kari
garam dan perasa
sedikit minyak untuk menumis
Bahan tumis:
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
Bahan lain:
mee kuning (dicelur)
sayur sawi (dicelur)
tauge (dicelur)
telur rebus
bawang goreng
cili merah (dihiris)
Limau kasturi
Cara membuat kuah mee:
1. Panaskan sedikit minyak, masukkan rempah
tumis serta daun kari. Kemudian masukkan
bawang merah, bawang putih serta halia yang
dihiris halus. Biarkan sehingga sedikit
garing.
2. Masukkan rempah kari yang dicampur dengan
sedikit air. Biarkan sehingga kari masak
atau naik minyak.
3. Masukkan ayam dan gaulkan hingga bercampur
dengan rempah. Kemudian baru masukkan
santan. Biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan pula tahu, fish cake serta fish
ball, perasakan garam serta perasa jika
suka. Barulah diangkat untuk dihidangkan.
Cara menghidang mee:
Letakkan mee ke dalam mangkuk yang sesuai, masukkan kuah ke atasnya. Kemudian letakkan telur rebus, hirisan cili merah, sayur sawi serta bawang goreng. Perahkan jus limau kasturi keatasnya. Siap untuk dimakan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
entry masak-masak ni best,..at least ada gak idea nak masak ape hari ni
BalasPadamItulah Adda... untungnya ada blog masak memasak ni, sekurang-kurang dapat juga bertukar-tukar fikiran maupun resepi.
Padamsedapnya nampak mee kari tu
BalasPadammacam nak buat jelah zilla