Ahad, 12 Jun 2016

Bubur Skoteng


       Assalamualaikum wrh... wbr...

      Selamat berpuasa kepada anda semua... Hari ini dah hari yang ke tujuh kita berpuasa. Petang ni cuaca sejuk je... hujan turun dengan lebatnya. So kalau cuaca begini sedapnya minum yang panas-panas.

      Teringin rasanya nak merasa bubur skoteng. Dah lama mencari skoteng. Kebetulan baru-baru ni saya ternampak ada skoteng kat pasaraya hero. Apa lagi teruslah saya belikankelmarin baru sempat saya masakkan bubur skoteng, dapat lah merasa keenakkannya.
 


Resepi Bubur Skoteng

Bahan-bahan:
1 bungkus skoteng
air secukupnya untuk merebus skoteng
2 helai daun pandan 
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1/3 cawan gula
1 sdb sagu halus
secubit garam


Cara memasaknya:

1. Masukkan air secukupnya ke dalam periuk dan
   masak sehingga mendidih.Masukkan skoteng 
   tadi dan rebus sehingga lembut. Kemudian 
   toskan.
2. Masukkan santan cair bersama gula ke dalam
   periuk. Masak sehingga mendidih.
3. Masukkan skoteng yang direbus tadi bersama 
   daun pandan.
4. Kemudian masukkan sagu dan masak hingga 
   sagu jernih.
5. Tuangkan pula pati santan, secubit garam
   dan kacau-kacau hingga agak mendidih saja.
   Tutupkan api, sedia untuk dihidang.


Beginilah rupanya skoteng yang belum dimasak.

 

2 ulasan:

  1. Kaknoor tk pernah mkn sekoteng ni
    Rasanya tkde kot belah utara
    Tingin jugak nk merasa suatu hari lah

    BalasPadam
  2. Kaknoor tk pernah mkn sekoteng ni
    Rasanya tkde kot belah utara
    Tingin jugak nk merasa suatu hari lah

    BalasPadam