Selasa, 21 Jun 2016

Kuih Siput Rangup


          Assalamualaikum wrh... wbr...

      Salam di hari Nuzul Quran, semoga teman-teman semua beroleh kesihatan yang baik bagi menjalani ibadah puasa hingga ke penghujungnya.

      Saya rasa di pertengahan Ramadhan ini, ramai dikalangan suri rumah tangga sudah mula membuat persiapan untuk hari raya nanti dari segi projek membuat kuih raya, persiapan membeli pakaian raya untuk anak-anak dan tak kurang juga ada yang mula mengemas rumah.

      Cerita mengenai kuih raya, kelmarin saya juga buat kuih siput. Sebelum ini saya pernah membuat kuih siput, tapi kali ni saya mencuba resepi JULIA HOMEMADE. Memang sedap resepi kuih siputnya, rangup serta ada rasa jintan-jintannya. Jika nak pedas bolehlah tambah sedikit cili kisar atau serbuk cili. Terima kasih di atas resepinya dan saya copykan resepinya disini pula ya....


Resepi Kuih Siput Rangup

Bahan-bahan:
600 gm tepung gandum
220 marjerin (di cairkan)
6 tangkai daun kari - untuk dicampur dalam 
       minyak semasa menggoreng
2 tangkai daun kari ( kisar kasar/ cincang)
2 sdb serbuk kari
15 gm serbuk jintan manis
15 gm serbuk jintan putih
15 gm udang kering (digoreng dan kisar)
2 ulas bawang putih (dihiris halusm digoreng
       serta dikisar) 
1 biji telur
150 ml air
garam secukupnya


Cara membuatnya:

1. Marjerin dicairkan dan sejukkan sebentar,
   ketepikan.
2. Gaul tepung bersama serbuk kari dan 
   merjerin yang telah dicairkan tadi,
   ketepikan.
3. Kisar udang yang digoreng bersama bawang
   putih.
4. Dalam satu bekas, campurkan bahan kisar dan
   gaul rata bersama garam. Kemudian masukkan
   bahan-bahan lainnya tadi ke dalam adunan
   tepung yang telah disebatikan dengan
   minyak. Gaul rata.
5. Masukkan telur ke dalam dan sebatikan. 
   Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli
   sampai betul-betul sebati.
6. Jangan tuangkan airnya terus, kalau dah tak
   melekat tandanya ok.
7. Gentel siput sehingga habis.
8. Goreng siput step by step, dan semasa
   menggoreng lurutkan daun kari secukupnya.
 

Selamat mencuba...
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan