Assalamualaikum wrh.... wbr....
Hari ni saya entrikan mengenai masakan sambal ayam. Anak-anak saya memang suka makan ayam. Kalau dah lama tak masak ayam, pasti ada yang tanya bila nak masak ayam. Biasanya kalau masak sambal ayam ni, pasti ada yang menambah nasinya. Dan ada pula makan berulang-ulang kali.
Resepi Sambal Ayam
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
5 senduk cili kering kisar
2 batang serai (dititik)
sedikit kerisik
1 inci halia*
1 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih*
garam dan gula
sedikit kunyit serbuk
1 sudu sos tiram
sedikit minyak masak untuk menumis
dan menggoreng ayam
Cara memasaknya:
1. Ayam dipotong kecil dan dibersihkan.
Gaul dengan sedikit garam dan kunyit.
Kemudian goreng sebentar. Ketepikan.
2. Bahan yang bertanda * ditumbuk atau
dikisar.
3. Masukkan minyak dalam kuali, masukkan
serai, biar seketika,kemudian masukkan
bahan yang ditumbuk. Bila sodah garing
barulah masukkan cili kisar. Goreng
sehingga naik minyak.
4. Masukkan ayam yang digoreng tadi, jika
terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air.
5. Kemudian barulah masukkan kerisik, garam,
gula, sos tiram. Masak lagi sehingga
mendidih. Rasakan ia, jika dah ok
bolehlah diangkat.
Sedapnya menu.mesti sedap ni..terliurla pula tengok..^_^
BalasPadamSilalah cuba resepinya Wana.....sedap dimakan bersama nasi panas-panas.
Padam