Assalamualaikum wrh... wbr....
Selamat pagi dan salam bahagia teman-teman semua. Semoga anda semua memperolehi kebahagiaan di hari Jumaat yang penuh barokah ini. Lama tak makan kuih sagu, jadi malam tadi sebelum tidur saya kukuskan kuih sagu ni, bangun pagi kuih ni dah sejuk cuma sediakan kelapanya sahaja. Dah siap untuk sarapan.
Kuih Sagu Merah
Bahan-bahan:
300gm sagu halus
400ml air
200gm gula putih
sehelai daun pandan
perasa sirap ros
kelapa parut (sedikit muda)
sedikit garam
Cara memasaknya:
1. Sagu direndam terlebih dahulu supaya
kembang.Bila dah kembang toskan.
2. Masak gula bersama air dan masukkan
daun pandan.
3. Masukkan sagu dan kacau perlahan-lahan.
4. Masukkan pewarna yang disukai.
5. Apabila sagu dah kering masukkan ke
dalam loyang.
6. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak
(tiada warna putih).
7. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
Salutkan dengan kelapa yang digaul dengan
sedikit garam.
sedapnya tengok. warna pun menawan :D
BalasPadam