Rabu, 3 September 2014
Pulut Serunding Kelapa
Assalamualaikum wrh... wbr....
Salam bahagia teman-teman semua. Memandangkan beras pulut sudah lama tersimpan, so tercari-cari apakah resepi yang boleh dimasak menggunakan beras pulut. Lihat kat dapur Yati Memories, teringin pula nak merasa makan pulut serunding kelapa. Jadi saya cubalah masak pulut serunding kelapa hari ini. Ternyata memang sedaplah pulut serunding ni. Tapi tak bolehlah makan pulut banyak sangat, merasa sikit-sikit tu bolehlah.
Terima kasih Yati Memories di atas resepinya. Izinkan saya copykan resepinya kat sini pula ya, untuk rujukan saya nanti.
Bahan Pulut
Bahan-bahan:
300 gm beras pulut (direndam)
santan cair secukupnya
1/4 sdt garam
1 helai daun pandan disimpul
Cara memasaknya:
1. Panaskan kukusan, masukkan pulut
ke dalam pengukus. Kukus selama lebih
kurang 30 minit.
2. Kemudian angkat, gaulkan dengan
santan cair yang dimasukkan sedikit
garam. Gaulkan sehingga bercampur.
3. Masukkan sekali lagi ke dalam pengukus,
kukuslah sehingga masak.
Bahan serunding Kelapa
Bahan-bahan:
1 biji kelapa parut (pilih yang berkulit
basah)
1 batang serai*
2 ulas bawang putih*
5 biji bawang merah*
1/2 inci lengkuas*
2 biji cili merah*
1 sdb ketumbar*
1/2 sdb jintan manis*
1/2 sdb jintan putih*
2 sdb udang kering* (direndam dahulu)
2 sdb gula pasir*
garam secukup rasa
1 keping asam gelugur
Cara memasaknya:
1. Bahan-bahan yang bertanda * dikisar
halus.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar
hingga harum, masukkan kelapa parut,
asam gelugur serta garam, gaulkan rata.
3. Masak menggunakan api kecil hingga
berderai tetapi tidak kering. Hendaklah
dikacau selalu supaya tidak hangit.
4. Angkat dan sejukkan.
Untuk Pulut Serunding:
Ambil sedikit pulut, kepal-kepalkan atau
masukkan ke dalam acuan. Keluarkan dan
golekkan ke dalam serunding agar ia
melekat. Siap untuk dihidangkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
sambal kelapa tu yg kak ruby suka skali tu........
BalasPadam