Sabtu, 3 Ogos 2013

Kuih Samperit lagi


            Assalamualaikum wrh wbr....

     Teman-teman sekalian, hanya tinggal 3 hari lagi kita akan menyambut hari raya Aidil Fitri. Saya kira mungkin ada di antara teman-teman yang masih lagi membuat persiapan terakhir bagi menyambut lebaran nanti.

     Kali ini saya membuat biskut dahlia atau biskut samperit bunga. Masih lagi mencuba dari resepi Che Mat Gebu kerana biskutnya memang sangat sedap.



        

Resepi Biskut Dahlia

Bahan-bahan:
300 gm mentega
160 gm gula ising
2 biji kuning telur
1 sdt  esen vanila / esen rose
240 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
160 gm tepung kastad
ceri merah dipotong kecil untuk hiasan

Cara membuatnya:

1. Putar mentega dan gula ising hingga
   berkrim. Masukkan kuning telur dan 
   esen vanila dan putar hingga kembang.
2. Perlahankan speed, masukkan tepung
   sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan 
   akan menjadi doh yang lembut dan mudah
   ditekan.
3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang
   dipasang muncung  untuk biskut dahlia. 
   Tekan atas dulang pembakar. Buatkn 
   hingga  siap dan hiaskan dengan ceri yang
   dipotong kecil-kecil. 
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 
   terlebih dahulu dengan suhu 175 C selama
   5 - 20 minit.
5. Apabila biskut dah sejuk, baru masukkan 
   ke dalam bekas kedap udara.


1 ulasan:

  1. nnpk sedap jer tu...
    saya beli jer kuih tu...nnt nk try jugak buat sendiri..

    BalasPadam