Assalamualaikum sahabat semua...
Selamat berhujung minggu... moga hari yang cerah ini memberikan kegembiraan dan kebahagiaan kepada kawan-kawan semua dengan izin Allah swt.
Bangun pagi ni dok pikir nak masak apa untuk sarapan pagi. Pikir punya pikir, dah lama tak buat kuih apam. Jadi lihat bahan semuanya lengkap. Jadi mengapamlah kita pagi ni.
Hari ni kita buat apam warna warni, macam-macam kaler ada. Jom tengok resepinya...
Resepi Kuih Apam Nasi
Bahan-bahan:
cawan nasi sejuk
2 cawan air
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
3/4 cawan gula pasir
1 sdt yis
kelapa parut
sedikit garam
sedikit minyak masak
pewarna makanan
Untuk kelapa parut pula, seeloknya kukus terlebih dahulu supaya kelapa tidak cepat basi. Bila dah sejuk masukkan sedikit garam.
Kuih tadi boleh dihidangkan dengan kelapa parut. Sedap dimakan bersama kopi O atau teh O panas.
Cantiknya apam nasi. Saya nak buat apam beras tapai pulut tak jadi-jadi!
BalasPadamBuatlah apam beras tapai pulut, share resepinya. Boleh saya cuba nanti.
PadamSinggah sini, dah follow ya..nice blog, cantik kuih warna warni
BalasPadamTerima kasih tuan follow blog saya, sering seringlah singgah sini.
PadamTerima kasih ya singah di blog Etuza, jemput datang lagi
BalasPadamSama-sama... Isyaallah, kalau ada masa lapang, suka saya round2 kat blog kawan-kawan.
Padamcantik kejadiannya.. saya kalau apam ni suka makan kosong gitu je hihi. tak suka kelapa parut :D
BalasPadamsalam kenal puan diela, saya follow sini! menarik semua resipi kat blog ni
Salam kenal juga Mazni. Terima kasih sudah datang ke blog yang tak seberapa ni. Sering-sering lah ke sini, kalau rajin boleh juga cuba resepi yang ada kat sini.
PadamSedapnya Apam Nasi..SA x pandai buat kuih..kalau masak lauk tu pandai dah...
BalasPadamMudah ja SA buat kuih ni, yang penting ada resepi, peralatan serta bahan yang cukup. Saya dulu pun tak pandai juga buat kuih ni. Semenjak berblog, tengok kawan-kawan blogger masak-memasak cuba buat. Dari situlah saya belajar buat kuih.
PadamMeriah betul berwarna -warni. Lagi menarik. Sedapnya apam makan panas-panas. Buat sendiri boleh makan dengan ekstra kelapa parut.
BalasPadamBetul lah... buat sendiri memang puas makan.
Padam