Sabtu, 2 Ogos 2025

Kuih Apam Nasi Lagi Untuk Sarapan Pagi


Assalamualaikum sahabat semua...

Selamat berhujung minggu... moga hari yang cerah ini memberikan kegembiraan dan kebahagiaan kepada kawan-kawan semua dengan izin Allah swt.

Bangun pagi ni dok pikir nak masak apa untuk sarapan pagi. Pikir punya pikir, dah lama tak buat kuih apam. Jadi lihat bahan semuanya lengkap. Jadi mengapamlah kita pagi ni.

Hari ni kita buat apam warna warni, macam-macam kaler ada. Jom tengok resepinya...




Resepi Kuih Apam Nasi

Bahan-bahan:

cawan nasi sejuk

2 cawan air

1 cawan tepung gandum

1 cawan tepung beras

3/4 cawan gula pasir

1 sdt yis

kelapa parut

sedikit garam

sedikit minyak masak

pewarna makanan



Cara membuatnya:

1. Blender nasi sejuk bersama air sehingga hancur. Masukkan pula gula. Bleder lagi biar semuanya hancur.

2. Masukkan ke dalam bekas kmudian masukkan tepung gandum tepung beras serta yis. kacau hingga bercampur rata. Kemudian perapkan. Terpulang kepada anda. Kalau saya perap selama 1/2 jam sahaja. 

3. Sediakan acuan, sapukan acuan dengan minyak masak untuk mengelak dari kuih melekat.

4. Panaskan pengukus terlebih dahulu.

5. Warnakan adunan terlebih dahulu. Kemudian masukkan adunan ke dalam acuan. Kukuslah selama 15 minit jika acuan yang digunakan  kecil. Bila kuih dah masak sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan.





Untuk kelapa parut pula, seeloknya kukus terlebih dahulu supaya kelapa tidak cepat basi. Bila dah sejuk masukkan sedikit garam.

Kuih tadi boleh dihidangkan dengan kelapa parut. Sedap dimakan bersama kopi O atau teh O panas.


12 ulasan:

  1. Cantiknya apam nasi. Saya nak buat apam beras tapai pulut tak jadi-jadi!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buatlah apam beras tapai pulut, share resepinya. Boleh saya cuba nanti.

      Padam
  2. Singgah sini, dah follow ya..nice blog, cantik kuih warna warni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih tuan follow blog saya, sering seringlah singgah sini.

      Padam
  3. Terima kasih ya singah di blog Etuza, jemput datang lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama... Isyaallah, kalau ada masa lapang, suka saya round2 kat blog kawan-kawan.

      Padam
  4. cantik kejadiannya.. saya kalau apam ni suka makan kosong gitu je hihi. tak suka kelapa parut :D
    salam kenal puan diela, saya follow sini! menarik semua resipi kat blog ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kenal juga Mazni. Terima kasih sudah datang ke blog yang tak seberapa ni. Sering-sering lah ke sini, kalau rajin boleh juga cuba resepi yang ada kat sini.

      Padam
  5. Sedapnya Apam Nasi..SA x pandai buat kuih..kalau masak lauk tu pandai dah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mudah ja SA buat kuih ni, yang penting ada resepi, peralatan serta bahan yang cukup. Saya dulu pun tak pandai juga buat kuih ni. Semenjak berblog, tengok kawan-kawan blogger masak-memasak cuba buat. Dari situlah saya belajar buat kuih.

      Padam
  6. Meriah betul berwarna -warni. Lagi menarik. Sedapnya apam makan panas-panas. Buat sendiri boleh makan dengan ekstra kelapa parut.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul lah... buat sendiri memang puas makan.

      Padam