Ahad, 29 September 2024

Masak Asam Rebus Ikan Kembung

 Assalamualaikum sahabat semua...

Selamat berhujung minggu, moga kawan-kawan semua berada dalam rahmat Allah selalu.


Lama tak update blog masak-memasak. Hari ni teringin nak makan ikan masak asam rebus. Dilihat2 dalam peti ais ada ikan kembung kecil2-kecil. Jadi saya masaklah untuk menu tengahari ni. Sebenarnya masak asam rebus ni senang saja, blender bahan, masuk dalam periuk. Campak-campak apa yang patut,rebus saja. Apa-apa pun jom tengok resepinya.


Resepi:

4 ekor ikan kembung

1/2 biji timun, boleh letak kacang bendi jika ada

1 biji tomato

1 batang serai dititik

4-5 tangkai daun kesum

1 keping asam gelugur

garam serta serbuk perasa jika suka


Bahan kisar:

2 ulas bawang putih

3 biji bawang merah

2 biji cili merah

1 inci kunyit hidup

sedikit belacan

sedikit air untuk memudahkan blender



Cara memasaknya:

1. Kisar bahan dengan sedikit air. 

   Masukkan dalam periuk.

2. Masak hingga mendidih. Boleh tambah 

   air jika nak lebihkan kuah.

3. Masukkan timun, serai, asam keping, 

   daun kesum. Masukkan pula ikan, 

   rebus sehingga ikan masak.

4. Perasakan dengan garam secukupnya. 

   Siap untuk dihidangkan.



Sedap dimakan dengan nasi panas-panas beserta ulam ulaman.



Kalau dah berumur macam saya, menu masak asam rebus ni sangat sesuailah sebab  tak guna minyak sikit pun. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan