Assalamualaikum sahabat semua...
Selamat berhujung minggu, moga kawan-kawan semua berada dalam rahmat Allah selalu.
Lama tak update blog masak-memasak. Hari ni teringin nak makan ikan masak asam rebus. Dilihat2 dalam peti ais ada ikan kembung kecil2-kecil. Jadi saya masaklah untuk menu tengahari ni. Sebenarnya masak asam rebus ni senang saja, blender bahan, masuk dalam periuk. Campak-campak apa yang patut,rebus saja. Apa-apa pun jom tengok resepinya.
Resepi:
4 ekor ikan kembung
1/2 biji timun, boleh letak kacang bendi jika ada
1 biji tomato
1 batang serai dititik
4-5 tangkai daun kesum
1 keping asam gelugur
garam serta serbuk perasa jika suka
Bahan kisar:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
2 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
sedikit belacan
sedikit air untuk memudahkan blender
1. Kisar bahan dengan sedikit air.
Masukkan dalam periuk.
2. Masak hingga mendidih. Boleh tambah
air jika nak lebihkan kuah.
3. Masukkan timun, serai, asam keping,
daun kesum. Masukkan pula ikan,
rebus sehingga ikan masak.
4. Perasakan dengan garam secukupnya.
Siap untuk dihidangkan.
Kalau dah berumur macam saya, menu masak asam rebus ni sangat sesuailah sebab tak guna minyak sikit pun.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan