Assalamualaikum...
Selamat malam sahabat semua, moga sihat dan bahagia selalu.
Time puasa ni rasa nak makan makanan yang bersup. Selalunya masak sup bisa je, tapi kali ni cuba buat sup style siam pula.
Sedap rupanya, rasa masam2 pedas, memang khas rasanya dengan aroma serai dan limau purut, membuatkan rasa nak bertambah nasinya. tak cukup sepinggan nasi, mesti nak tambah nasi lagi.
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang
besar, bawang putih serta serai
hingga naik baunya.
2. Masukkan ayam, kentang serta karot.
Biarkan sebentar, kemudian masukkan
air untu kuahnya.
3. Bila ayam dah masak, masukkan sos
ikan, daun limau purut serta cili api.
4. Akhir sekali masukkan garam, perasa
serta perahkan limau purut. Sebelum
diangkat masukkan daun ketumbar.
Tutupkan api, siap untuk dihidangkan.
Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
Sedap ni sup ayam Siam. Ada aroma limau purut, ada daun ketumbar. Ada cili. Hirup panas-panas mau dua mangkuk ni.
BalasPadamBetul tu... Amie, sekali sekala berbuka dengan sup macam ni memang sedap. Memang bertambah2 nasinya.
Padam