Selasa, 7 April 2020
Ayam masak Kam Heong
Assalamualaikum...
Selamat malam... moga teman2 semua sihat2 selalu.
Kali ini nak share pula mengenai masakan ayam masak Kam Heong, resepi dari internet. Ternyata memang sedap jika dimakan bersama nasi panas. Bertambah juga lah nasinya. Bahan2nya pun mudah je... apa yang ada dirumah je. Jom tengok resepiya.
Resepi Ayam Masak Kam Heong
Bahan-bahan:
500 gm ayam
5 tangkai cili api (diketuk)
2 biji cili merah (dihiris)
1 labu bawang besar (dihiris halus)
4 ulas bawang putih ( dihiris)
2 sdb rempah kari
2 sdb sos cili
2 sdb sos tomato
2 sdb kicap
2 sdb sos tiram
5 pelepah daun kari
garam secukup rasa
Cara memasaknya:
1. Gaulkan ayam bersama tepung jagung dengan
sedikit garam, kemudian digoreng hingga
ayamnya masak, ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang besar serta
bawang putih hingga wangi.
3. Kemudian masukkan serbuk rempah kari
bersama sos cili, sos tomato, daun kari,
kicap serta sos tiram. Kacau dan biarkan
kuah menjadi pekat.
4. Setelah itu masukkan ayam bersama cili
merah dan cili api. Gaulkan ayam supaya
rata.
5. Maskkan garam dan gula. Bila dah secukup
rasa barulah diangkat untuk dihidangkan.
Sedap dimakan bersam nasi panas-panas.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
ayo segera bergabung dengan kami hanya dengan minimal deposit 20.000
BalasPadamdapatkan bonus rollingan dana refferal ditunggu apa lagi
segera bergabung dengan kami di i*o*n*n*q*q