Rabu, 31 Ogos 2016

Serawa Cempedak


           Assalamualaikum wrh... wbr...

      Sekarang ni tengah musim buah. Kat mana-mana pun terdapat orang menjual buah-buahan termasuklah buah cempedak. Harum semerbak baunya jika buah tu dah cukup masak.

     Alhamdulillah kelmarin ada kawan baru balik dari dusun buah, diberinya sebiji cempedak. Dapatlah merasa buahnya. Jadi saya buatkan serawa cempedak. Sedap sangat dapat  makan bersama pulut. Jom tengok resepinya...


Resepi Serawa Cempedak

Bahan-bahan:
ulas cempedak
santan
gula 
sedikit gula merah
simpulan daun pandan
sedikit sagu
sedikit garam
 

Cara membuatnya:
1. Masaukkan santan ke dalam periuk, kemudian
   masukkan gula, gula merah, daun pandan.
   Masak di atas api hingga mendidih.
2. Masukkan pula sagu dan masak lagi hingga 
   mendidih.
3. Masukkan buah cempedak, biarkan hingga buah
   cempedak masak. Taburkan sedikit garam 
   untuk menaikkan lemaknya.
4. Apabila sagu sudah kembang bolehlah
   diangkat untuk dihidangkan.
 

*  Serawa cempedak ini sedap dimakan bersama
   roti atau nasi pulut. 

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan