Ahad, 15 Mei 2016
Kuih Serimuka Pandan
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua lagi kali ini... semoga teman-teman semua berbahagia selalu.
Kali ini saya entrikan mengenai masakan kuih serimuka pandan. Anak perempuan saya yang kecil sangat sukakan kuih ni. Dah lama katanya mama tak buat kuih hijau ni. Jadi saya buatlah kuih kegemarannya. Kali ini saya cuba dari resepi Chef Haniliza. Memang sedap rasa kuihnya. Saya copykan resepinya di sini pula... ya.
Resepi Kuih Serimuka Pandan
Bahan-bahan:
Lapisan Bawah:
2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
sedikit garam
Cara-caranya:
1. Basuhkan beras pulut dan rendamkan
sekurang-kurangnya 3 jam.
2. Masukkan semua bahan ke dalam loyang yang
dilengser dengan sedikit minyak.
3. Kukus sehingga pulut masak.
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi
supaya mampat dan cantik.
5. Kemudian barulah tuangkan adunan lapisan
atasnya.
Lapisan Atas
2 cawan santan pekat
1 cawan jus pandan
3/4 cawan gula
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastad
1 biji telur
1 sdk garam
sedikit pewarna hijau
Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan
kacau rata, tapiskan.
2. Tuangkan perlahan-lahan ke atas pulut di
dalam loyang tadi.
3. Kukus lebih kurang 30 minit.
4. Sejukkan dahulu, baru dipotong dengan
pisau plastik.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan