Isnin, 15 Februari 2016
Masak Lemak Cili Api Ikan Kembung
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia teman-teman, didoakan semoga anda semua berada didalam rahmat Allah selalu.
Kali ini saya entrikan mengenai masakan ikan kembung masak lemak cili api. Ada lebihan dua ekor ikan kembung yang agak besar, jadi pikir punya pikir... saya masakkan masak lemak cili api. Memandangkan semua bahan masih ada dalam peti sejuk. Lihatlah resepinya....
Resepi Ikan Kembung Masak Lemak Cili Api
Bahan:
2 ekor ikan kembung besar
2 batang serai
2 helai daun limau purut
1/2 biji timun (dipotong)
1 keping asam gelugur
1/2 biji kelapa (diambil santan)
garam dan sedikit perasa
Bahan kisar:
13 biji cili api
1 biji bawang besar
4 ulas bawang kecil
1 inci kunyit
Cara memasaknya:
1. Sediakan periuk, masukkan bahan tumbuk
sehingga mendidih.
2. Masukkan serai, asam gelugur serta
timun. Biarkan ia menggelegak.
3. Masukkan pula santan, biar sehingga
mendidih. Kemudian masukkan pula ikan.
4. Masak dengan api yang sederhana,
masukkan pula garam serta perasa.
Kemudian rasakan ia.
5. Bila seudah masak , bolehlah diangkat
untuk dihidangkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
assalammualaikum fadzillah, rindu dngn masakkan dillah, mana menghilang.....
BalasPadam