Ahad, 16 November 2014
Kari Ketam Bersama Nenas
Assalamualaikum wrh... wbr....
Salam bahagia teman-teman semua, semoga anda semua ceria-ceria selalu di hujung minggu ini. Hari ini saya masak kari ketam bersama nenas. Kebetulan hari ini my hubby rajin pula ke pasar tani stadium, mungkin dia teringin nak makan katam agaknya. Lalu dibawa balik ketam bersama nenas. Jadi saya masak kari ketamlah untuk hidangan tengahari ini.
Kari Ketam bersama Nenas
Bahan-bahan:
1 kilo ketam
1 biji nenas (dihiris )
santan dari sebiji kelapa
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 pelepah daun kari
3 bungkus rempah kari ikan
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Cara memasaknya:
1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang
merah, bawang putih serta daun kari.
Bila sudah garing masukkan rempah kari.
Biarkan sehingga naik minyak.
2. Masukkan ketam serta nenas. Dikacau
sekejap, kemudian baru masukkan santan.
Biarkan sehingga mendidih.
3. Masukkan garam serta perasa. Rasakan ia,
bila dah secukup rasa barulah ditutupkan
apinya.
4. Sedia untuk dihidangkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
bestnya..tak pernah lak buat kari ketam campur nanas..kena cuba ni..terliur dah tengok..huhu
BalasPadamketam feberetku..lama wana x makan ketam ni..
BalasPadamsedapnya... tak pernah makan lagi kari ketam dengan nenas.
BalasPadamketam fav sy jgk..salam kenal..tq sudi sggh di blog ye..
BalasPadam