Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia kepada teman-teman blogger semua, semoga sihat-sihat sahaja hendaknya hari ini. Di musim panas serta berjerubu ni, perlu lah kita menjaga kesihatan kita semua. Perlu minum air yang banyak serta kurangkan kegiatan di luar rumah. Kalau tak sihat tu, dinasihatkan pergilah cepat-cepat ke klinik supaya sakit kita tu tak berpanjangan.
Beralih kepada cerita masakan pula, hari ini saya cuba masak kupang pula. Alhamdulillah, rezeki juga sebenarnya ada seorang kawan yang bermurah hati berikan sekilo kupang. So, pikir punya pikir nak masak apa dengan kupang ni, jadi terjumpalah resepi kupang goreng berlada. Dah tak ingat dah dari mana sumbernya sbb resepi ni dah lama saya simpan. Walau apa pun jua, terima kasihlah atas penyumbang resepinya.
Resepi Kupang Goreng Berlada
Bahan-bahan:
1 kilo kupang
10-15 tangkai cili kering* (kalau nak pedas
boleh tambah)
2 biji bawang besar*
1 inci halia*
4 ulas bawang putih*
2 batang serai*
1 batang serai (dititik)
garam dan gula secukup rasa
1 cawan air
serbuk perasa (jika suka)
Cara memasaknya:
1. Bahan-bahan yang bertanda * dikisar
terlebih dahulu.
2. Tumis bahan-bahan kisar dengan
sedikit minyak hingga garing dan naik
minyak.
3. Masukkan sebatang serai yang dititik,
masukkan garam gula serta serbuk
perasa. Gaul rata.
4. Masukkan kupang dan dikacau lagi.
5. Biarkan sehingga masak dan mendidih
dan kuahnya agak kering dan pekat
sedikit (ikut suka citarasa masing-
masing).
6. Bila dah masak baru lah diangkat
untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan