Khamis, 9 Mei 2013
Ikan Bawal Masak Asam
Assalamualaikum wrh...wbr...
Salam ukhwah di pagi Jumaat yang mulia ini, penghulu segala hari. Semoga teman -teman berbahagia selalu di samping orang-orang yang tersayang. Kali ini saya entrikan masakan lauk pauk iaitu masak asam ikan bawal. Lihatlah resepinya...
Resepi Ikan Bawal Masak Asam
Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal - dipotong
4 ulas bawang merah (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (dimayang halus)
1 inci halia (dimayang halus)
1 labu bawang besar (dipotong bulat)
1 biji cili merah (dihiris)
air asam jawa
kunyit serbuk
garam dan gula atau perasa
minyak secukupnya untuk menggoreng
Cara memasaknya:
1. Ikan bawal diletak garam dan kunyit,
kemudian di goreng sehingga kekuningan.
2. Panaskan sedikit minyak, tumiskan
bawang merah, bawang putih dan halia
sehingga naik bau.
3. Masukkan air asam jawa, biarkan seketika.
Tambah air jika perlu.
4. Masukkan garam, gula atau sedikit perasa
dan akhir sekali masukkan bawang besar
serta cili.
5. Perasakan ia, jika dah secukup rasa
barulah di angkat untuk dihidangkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Sedap ni kak..selalu juga buat
BalasPadam