Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam di hari Jumaat yang penuh keberkahan ini, semoga teman-teman semua beroleh rahmatnya.
Bersua lagi dientri kali ini, hari ini saya masak ikan siakap stim halia. Masakan yang dimasak stim atau dikukus memang sangat baik untuk kesihatan kerana tidak berminyak atau tidak bersantan. Sekali-sekala sedap juga makan masakan begini, apalagi dimakan bersama sambal belacan serta ulam-ulaman. Mau bertambah juga nasinya.
Jom tengok resepinya...
Resepi Ikan Siakap Stim Halia
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
2.5 cm halia
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1/2 ulas bawang besar
3 batang serai
1/2 sdb serbuk lada hitam
6 sdb sos tiram
2 biji limau nipis
1 biji clil merah
1 biji tomato
1 tangkai daun sup (saya guna daun ketumbar)
garam secukup rasa
Cara memasaknya:
1. Halia, bawang merah, bawang putih ditumbuk
dan digaul pada ikan bersam sos tiram,
garam serta serbuk lada hitam. Perapkan
selama 15 minit.
2. Cili merah, tomato, bawang besar serta
daun sup yang telah dihiris ditabur di
atas ikan. Letakkan serai yang diketuk.
Tomato pula untuk dapatkan sedikit rasa
masam agar seimbang dengan sos tiram.
3. Stim atau kukus ikan serta ramuannya
selama lebih kurang 20 minit. Kira-kira
5 minit sebelum diangkat perahkan limau
nipis. Siap untuk dihidangkan.
sedap sesekali tukar ke menu kukus ni kan diela, salam ukhuwah dari www.anajingga.com :)
BalasPadam