Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua lagi di entri kali ini, semoga teman-teman ceria selalu hendaknya. Kali ini saya cuba masak ikan talapia pula. Sebenarnya ikan talapia ni sedap kalau digoreng letak garam dan kunyit, tapi kali ini saya cuba masakan padang pula. Saya cuba dari resepi chef Haniliza. Memang sedap rasanya lauk padang ni. Izinkan saya copykan resepinya disini.
Resepi Ikan Talapia Masak Padang
Bahan-bahan:
2 ekor ikan talapia
4 cawan santan
3 biji tomato (dibelah 4)
1 labu bawang besar(dibelah 4)
5 biji cili merah
5 biji cili api
1 keping asam gelugur
5 helai daun limau purut (koyakkan)
3 sdb minyak masak
garam secukup rasa
Bahan mesin:
5 biji cili merah
7 biji cili api
1 inci kunyit hidup
2 batang serai (hiris halus)
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji buah keras
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin
sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan santan dan biarkanmendidih.
3. Masukkan ikan, garam dan asam keping.
Renihkan sehingga mendidih lagi.
4. Masukkan pula bahan sayuran dan reneh
hingga naik minyak dan pekat.
5. Tutupkan api dan angkat, hidang dengan
nasi putih atau roti.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan