Assalamualaikum wrh... wbr...
Dah lama tak mengupdate blog ni mengenai masakan. Kali ini saya entrikan mengenai roti jala kuah durian pula. Kebetulan buah durian lebihan daripada bulan puasa baru-baru ni masih tersimpan di dalam freezer, eloklah dimasak dijadikan kuah. Dapat juga dimakan dengan pulut tanak atau roti jala.Untuk resepi roti jala, saya cuba dari resepi CHE MAT GEBU. Terima kasih atas perkongsian resepinya.
Resepi Roti Jala
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1/2 sdt baking powder (kalau tak letak pun
tak apa)
3/4 cawan air
1/2 cawan susu segar (saya guna susu cair)
2-3 titik pewarna kuning
3 sdb mentega cair (boleh diganti dengan
minyak masak)
1 biji telur
garam secukup rasa
Caranya:
1. Satukan tepung dan ayak dalam bekas,
masukkan telur yang dipukul sedikit.
Tuang susu dan kacau lagi hingga tidak
berbintil-bintil.
2. Masukkan mentega cair atau minyak masak,
pewarna kuning dan juga garam secukup
rasa. Kacau dengan whisk, tapis adunan
tadi dan ketepikan. Jika pekat tambah air
1-2 camca besar.
3. Panaskan non-stick pan, kacau bancuhan
roti jala dan masukkan ke dalam acuannya.
Kemudian kirai atas kuali tadi. Pastikan
ia bercantum antara satu sama lain.
Bolehlah anda lipat atau gulung. Buat
kaedah sama untuk baki adunan hingga siap.
Resepi Kuah Durian
Bahan-bahan:
Isi durian
santan
gula kabung
gula putih
daun pandan
garam secukup rasa
Caranya:
1. Masukkan isi durian, santan, daun pandan
kedalam periuk. Biarkan sehingga mendidih.
2. Masukkah gula kabung, gula putih serta
garam.
3. Rasakan ia, bila dah cukup rasa barulah
diangkat.
Salam aidilfitri dan maaf zahir batin dr wana ya :)
BalasPadam