Assalamualaikum wrh.... wbr.....
Bertemu lagi di entri kali ini, semoga anda semua ceria-ceria selalu hendaknya. Kali ini saya entrikan mengenai masakan agar-agar santan sirap ros. Biasalah dicuaca panas, kalau berbuka dengan sesuatu yang dapat menyejukkan tekak, kan best. Tak payah cakap banyak lagi, mailah lihat resepinya .... ya.
Bahan-bahan:
15 gm agar-agar tali
1 cawan gula
3 cawan air
sehelai daun pandan
1 1/2 cawan santan
perisa sirap ros
1 biji telur
sedikit garam
Cara membuatnya:
1. Masak agar-agar dengan 3 cawan air sehingga
larut, masukkan gula. Biarkan sehingga
mendidih.
2. Masukkan perisa sirap ros.
3. Masukkan sebiji telur di dalam mangkuk
santan. Kacaukan ia.
4. Masukkan santan kedalam periuk agar-agar
tadi. Kemudian ditambah dengan sedikit
garam untuk menaikkan rasa lemaknya.
Dikacau perlahan-lahan sehingga mendidih.
5. Masukkan agar-agar ke dalam loyang atau
acuan kesukaan yang dibasahkan terlebih
dahulu. Biarkan ia sejuk, barulah dipotong
untuk dihidangkan.
assalam kak...selamat berpuasa...sedapnya kak...
BalasPadambetul kata rohah mesti sdp kan, mkn waktu berbuka...
BalasPadam