Assalamualaikum wrh wbr....
Teringin nak makan kuih talam pandan, so hari ni try buat. Alhamdulillah, okey menjadi juga. Cuma potongannya kurang cantik. Saya cuba kuih ni dari resepi Yati Memories.
Terima kasih di atas resepinya, izimkan saya copykan resepinya kat sini pula ya....
Bahan-bahan:
Bahan-untuk lapisan bawah:
1 cawan tepung beras
1sdb tepung jagung
1/2 cawan gula (tambah 2 sdb lagi)
2 cawan santan cair
1 cawan jus pandan
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
1 sdb air kapur
Cara memasaknya:
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak
pada loyang dan kukus sebentar.
2. Masukkan semua bahan lapisan bawah
ke dalam mangkuk dan kacau rata.
Tapiskan.
3. Masak adunan sebentar sehingga naik wap
dalam 10 minit dan kacau sentiasa.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan
kukuskan sehingga masak anggaran selama
20 minit.
5. Sementara itu, bolehlah sediakan bahan
lapisan atas.
Bahan untuk lapisan atas:
4 sudu besar tepung jagung
3 cawan santan sederhana pekat
1 sdk garam
Cara memasaknya:
1. Gaulkan bahan lapisan atas dan tapiskan.
2. Masakkan sekejap adunan di atas api
perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan
ini tidak berketul (dalam 10 minit).
3. Bila adunan lapisan bawah telah siap,
cakarkan sedikit dengan garpu dan
tuangkan adunan lapisan atas ke atas
lapisan bawah tadi.
4. Sekiranya ada air atas lapisan itu,
bolehlah lapkan sedikit guna kertas tisu
dan cakarkan.
5. Kukus lagi selama 20 minit. Setelah siap
angkat dan sejukkan.
6. Biarkan betul-betul sejuk sebelun di
potong dan dihidangkan (potong guna pisau
plastik/ pisau kek).
Tiada ulasan:
Catat Ulasan