Ahad, 23 Disember 2012
Ikan Cencaru Bakar
Assalamualaikum wrh wbr......
Salam di hujung minggu kepada kawan-kawan semua. Semoga berbahagia selalu hendaknya. Hari ini saya masak ikan cencaru bakar untuk menu makan tengahari. Alhamdulillah makan nasi sampai bertambah lah juga. Maklumlah sekali sekala masak ikan bakar ditambah pula dengan air asam. Ummmph ... sedapnya.
Resepi Ikan Cencaru Bakar
Bahan-bahan:
3 ekor ikan cencaru
3 batang serai *
2 ulas bawang besar *
3 ulas bawang putih *
6 biji cili api *
3 biji cili hijau *
segenggam kelapa parut *
1 inci kunyit hidup *
air asam jawa secukupnya
garam dan gula
sedikit minyak
Cara memasaknya:
1. Ikan cencaru dibelah belakang, dicuci
bersih serta dilumur garam serta kunyit.
2. Blend kan bahan-bahan yang bertanda *
dengan sedikit sahaja air.
3. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak
serta masukkan bahan-bahan yang diblender
tadi. rasakan ia. Bila dah agak kering,
tutupkan api.
4. Masukkan bahan yang dimasak tadi ke
dalam ikan tersebut, bakarlah sehingga ikan
itu masak. Sekiranya tidak mahu di bakar,
boleh juga digoreng.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
dpt cicah ngan air asam plk..3 ekor ikan pun xcukup nk ratah..
BalasPadamYe.... lah Adda. Kalau keluarga besar memang tak cukup masak 3 ekor je. Mesti kena masak lebih.
Padam