Rabu, 3 September 2025

Masak Nasi Ayam Untuk Makan Tengahari

 

Assalamualaikum...

Salam bahagia dan salam sejahtera kawan-kawan semua. Moga anda semua happy-happy selalu.

Tengahari ni saya masak nasi ayam. Dah lama tak buat nasi ayam. Kali ni saya masak nasi ayam menggunakan resepi dari Che Nom. 

Memang sedap nasi ayam ni menurut saya, sampai bertambah-tambah nasinya.

Kalau ada kawan-kawan yang nak cuba masak saya share resepinya di sini.



Resepi Nasi Ayam

Bahan untuk ayam (direbus):

1 ekor ayam dipotong 8

2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)

2 cm halia (ditumbuk halus)

1 kiub ayam


Caranya:

1. Bersihkan ayam, toskan dan lumurkan ayam dengan 2 ulas bawang putih dan halia yang ditumbuk.

2.Rebus ayam bersama 1 ketul kiub ayam hingga empuk.

3. Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam. (rujuk bahan perap untuk ayam)

4. Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu.



Bahan untuk Nasi:

3 cawan beras

4 cawan air rebusan ayam

2 sdb butter

1 cm halia (ditumbuk halus)

3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)

sedikit garam

rempah 4 sekawan

1 batang serai diketuk

2 helai daun pandan

sedikit kunyit untuk warna dan aroma


Cara memasak nasi:

1. Cuci beras dan toskan airnya.

2.Panaskan butter dan tumiskan rempah empat sekawan, masukkan pula daun pandan, serai, halia dan bawang putih. Biarkan bahan tumis garing.

3. Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau.

4. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya. Masak nasi seperti biasa.


 


Bahan Untuk Sup:

air rebusan ayam

1 biji bawang besar dikisar halus

rempah sup bunjut

daun sup dan daun bawang yang dihiris


Caranya:

1. Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut, bawang besar.

2. Masukkan garam secukup rasa. Akhir sekali, taburkan dengan bawang goreng serta hirisan daun sup dan daun bawang.





Bahan Untuk Sosnya:

5 biji cili merah

3 ulas bawang putih

2 cm halia

1 sdb cuka

1 sdt garam

1 sdt gula

1/2 cawan air rebusan ayam


Caranya:

1. Kisarkan semua bahan diatas.

2. Masak di atas api sebentar untuk menaikkan aroma.


Bahan Untuk Kicapnya:

kuah kicap perapan ayam

kicap manis cap kipas udang

air rebusan ayam

garam


Caranya:

1. Campurkan semua bahan diatas, masak diatas api seketika.

2. Sejukkan dulu sebelum dihidangkan.




Bahan Untuk Ayam (diperap):

1 sdb kicap pekat

1 sdb sos tiram

1 cm halia (ditumbuk halus)

2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)

1 sdb kicap cair

sedikit madu untuk sapuan


Caranya:

1. Ayam yang telah direbus, diangkat dan ditoskan.

2. Kemudian lumur dengan bahan-bahan diatas, perap selama 1/2 jam.

3. Panaskan minyak, goreng ayam sebentar. Angkat dan letakkan sedikit madu. Siap untuk dihidangkan.

Nasi ayam ini juga dihidangkan bersama daun salad, hirisan timun serta hirisan tomato.

Selamat mencuba kepada peminat nasi ayam.



11 ulasan:

  1. Sedap nasi ayam homemade lengkap dengan salad, timun, tomato. Kalau beli kat kedai timun dan salad je ada tu pun macam nak taknak je bagi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya kan... Cie. Puas hati kalau masak sendiri. Boleh berulang-ulang makan.

      Padam
  2. Nasi ayam ni special hidangan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah... lama-lama sekali buat nasi ayam.

      Padam
  3. Balasan
    1. Memang pun cikgu, tak sah kalau tak menambah, he he.

      Padam
  4. Buat sendiri baru puas hati, boleh makan berulangkali, jika nak dibandingkan dengan yang dibeli.

    BalasPadam
  5. Masya Allah!
    Cantiknya hidangan nasi ayam. Sudah semestinya enak rasanya semolek hidangannya.

    BalasPadam