Sabtu, 6 Oktober 2012

Kuih Kasturi

       
            Assalamualaikum wrh wbr.....

      Salam sejahtera di pagi minggu ini, semoga anda semua sihat walafiat hendaknya.
Hari ini terasa rajin lah pula, jadi saya buatkan kuih kasturi untuk sarapan pagi ini. Resepi kuih ini saya cuba resepi dari KAK UMI KUANTAN. Sedap sangat kuihnya. Terima kasih saya ucapkan atas resepinya. Mohon izin copykan resepinya kat sini ya....



Resepi Kuih Kasturi

Bahan-bahan:

300 gm kacang hijau (direndam 2 jam)
800 ml air
2 1/4 cawan tepung gandum
1/3 cawan kelapa parut muda
1/3 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 sdk garam

Cara memasak:

1. Basuh kacang hijau, masukkan air dalam 
   periuk dan rebuskan kacang hijau hingga 
   lembut dan kembang.
2. Bila dah benar-benar kembang, masukkan
   gula merah dan gula pasir, kacau biar agak
   pekat dan kering.
3. Masukkan garam, tutupkan api dan masukkan
   kelapa parut muda. Kacau sebati dan
   biarkan suam sebentar.
4. Masukkan tepung dan adun sebati. Tuangkan 
   ke dalam loyang dan tekan-tekan biar padat 
   setebal 1 cm. Sejukkan dalam fridge.
5. Bila dah sejuk dan keras, tekap dengan 
   acuan bulat (permukaan gelas). Letak atas 
   loyang yang ditabur dengan tepung dan 
   tekan/ leperkan sedikit. buatlah hingga 
   habis.

Untuk bancuhan menggoreng:

2/3 cawan tepung gandum
1/3 cawan tepung beras
2 sdb air kapur
3/4 cawan air
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
minyak secukupnya untuk menggoreng

Caranya:

1. Bancuh sebati bahan-bahan di atas seperti 
   adunan menggoreng pisang.
2. Celupkan tepung kacang hijau yang dibentuk
   tadi dan goreng dengan api yang sederhana. 
   Balik-balikkan selalu. Bila kekuningan 
   bolehlah diangkat.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan