Rabu, 31 Oktober 2012

Khasiat Daun Dan Buah Mengkudu

           
          Assalamuaalaikum wrh wbr.....
  
      Salam sejahtera kepada anda semua. Bersiaran lagi di entri kali ini, mengenai khasiat daun serta buah mengkudu kepada kesihatan kita. Nama saintifik mengkudu ialah Morinda Citrifolia. Pokoknya mudah tumbuh dimana sahaja. Rasa daunnya yang sedikit pahit memang sedap dijadikan ulam. Daunnya sangat berkhasiat untuk pelangsingan badan. Ianya juga mempunyai fungsi perubatan yang tinggi sebagai bahan atau sebatian antioksida. Ianya dapat mengurangkan risiko penyakit kronik seperti kanser, penyakit berkaitan dengan jantung, diabetis dan penuaan.
      Kandungan yang terdapat dalam buah dan daun mengkudu merupakan bahan makanan dengan kandungan gizi yang lengkap. Selain mempunyai vitamin, protein dan mneral ia juga mengandungi xeronine, proxeronine, treroid alamiah, alizarin, arginine, antiquinenone, magnesium dan lain-lain.



Manfaat buah mengkudu:

1. Untuk melegakan penyakit sinus atau 
   resdung, asma, bronkritis, hingus  melekat 
   dan meredakan batuk.

2. Untuk sistem penghadaman atau masalah 
   yang berkaitan dengan pencernaan seperti 
   perut kembung, ulser, gastrik, cirit-birit,
   mual, muntah-muntah, kurang nafsu makan
   dan keracunan makanan.

3. Sisten kardiovaskular yakni untuk 
   mengurangi gejala dari tekanan darah
   tinggi dan mengontrol kadar kolestrol.

4. Untuk mengubati gangguan dalam tubuh 
   seperti kencing manis, sakit kepala,
   migraine, gangguan pada buah pinggang,
   penyakit kuning, demam dan panas badan.

5. Gangguan pada saluran tekak seperti radang
   tekak, sakit gusi, sakit gigi danbatuk.

6. Penyakit kulit seperti bisul, luka bakar,
   ulser kulit, merekah tumit kaki, kulit
   kering dan bersisik.

7. Manfaat untuk wanita lepas bersalin untuk 
   mengembalikan bentuk perut atau untuk me-
   ngecutkan rahim dengan cara membalut 
   beberapa helai daun mengkudu pada tungku
   yang telah dipanaskan.

sumber- internet




Tiada ulasan:

Catat Ulasan