Isnin, 29 Oktober 2012

Masak Lemak Ayam

      
        Assalamualaikum wrh wbr.....

     Tengahari ini terasa pula nak makan masak lemak cili api ayam. Memandangkan  stok ayam pun masih ada lagi dalam simpanan serta bhan-bahan lain pun semuanya dah ada, jadi saya masak lomak ayam lah untuk makan tengahari ni. So lihatlah resepinya...



Resepi Masak Lemak Ayam

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam dipotong kecil
3 biji ubi kentang
2 1/2 cawan santan
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih *
1 inci kunyit hidup*
10 biji cili api*
1 inci halia*
2 batang serai
sehelai daun kunyit
sekeping asam gelugur
garam secukup rasa

Cara memasaknya:
1. Bahan-bahan yang bertanda * ditumbuk 
   atau dikisar halus. 
2. Panaskan  periuk, masukkan bahan-bahan
   kisar tadi bersama sedikit air. Biarkan ia 
   menggelegak.
3. Masukkan ayam, kentang, serai, asam dan 
   daun kunyit. Biarkan seketika. Kemudian 
   barulah masukkan santan. Kecilkan api 
   supaya santannya tidak membuak-buak. 
   Dikacau selalu supaya santannya tidak 
   pecah.
4. Masukkan garam. Apabila kentang dah 
   empuk, barulah diangkat untuk dihidangkan.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan