Ahad, 23 September 2012
Kuih Lompang
Assalamualaikum wrh wbr....
Salam bahagia teman-teman semua, semoga kalian semua berbahagia selalu di hari minggu ini. Dah lama tak makan kuih lompang, teringin pula rasanya nak makan kuih lompang buatan sendiri. Biasanya kalau nak makan beli lah. Tapi kali ini saya nak cuba buatlah sendiri. So, tercari-carilah resepi kat internet. Tengok my resepi, macam sedap je kuihnya. Saya cubalah ...... Kalau tak salah dari NINA@SWEETILY.
Memang sedap sangat kuihnya bila dimakan setelah sejuk. Terima kasih my resepi atas perkongsian resepi kuih ini. Izinkan saya letakkan resepinya kat sini....
Resepi Kuih Lompang
Bahan-bahan:
1/2 cawan tepung beras
1 sdb tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
2 cawan air / santan
1 helai daun pandan
kelapa parut putih serta garam
Cara membuatnya:
1. Satukan gula melaka dan gula pasir ke
dalam periuk, kemudian masukkan 1 cawan
air/santan bersama daun pandan. Masak atas
api kecil hingga larut. Sejukkan sebentar.
2. Satukan tepung beras dan tepung ubi, tuang
satu cawan air serta masukkan air kapur.
Kacau rata.
3. Kemudian tuang air gula yang telah sejuk
tadi, gaul hingga sebati.
4. Tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang
yang telah disapu dengan sedikit minyak.
5. Kukus selama 10 minit atau sehingga
masak. Bila dah masak kuih akan jadi
berlubang di tengahnya.
6. Hidang bersama kelapa parut.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan