Khamis, 27 September 2012
Khasiat Tomato
Assalamualaikum wrh wbr....
Entri kali ini, saya nak sharekan dengan teman-teman mengenai khasiat buah tomato. Ini sebagai pengetahuan kepada diri saya dan juga kepada sesiapa sahaja. Nama saintifik tomato ialah Lycopercian esculentum. sejenis buah yang berwarna merah, boleh di makan begitu sahaja atau digandingkan dalam pelbagai jenis masakan, dijadikan sos, miuman atau kegunaan luaran.
Tomato sangat kaya dengan zat besi, serat serta vitamin A dan C yang diperlukan untuk mengekalkan kecergasan dan penjagaan tubuh badan kita. Selain itu ia mengandungi fruktosa, glukosa, asid folik, potassium, kalsium dan mineral garam. Selain
mempunyai anti oksidan, buahnya mengandungi likopena iaitu boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dan juga kanser yang sangat merbahaya.
Khasiat tomato juga berkait rapat dengan kecantikkan kulit kerana ianya mengandungi elemen penyejuk yang dapat:
1. Menyejukkan kulit yang kasar dan rosak.
2. Menghapuskan minyak yang berlebihan.
3. Mencerahkan kulit yang kusam.
4. Mengembalikan keremajaan kulit.
5. Mengecilkan liang roma.
6. Mencerahkan kulit muka.
7. Mengurangkan masalah jerawat
8. Merawat penyakit kulit.
Selain itu , buah tomato juga mengandungi anti oksida yang mempunyai kelebihan dapat:
1. Membantu memulihkan kesihatan sel dan tisu
badan.
2. Melancarkan peredaran darah.
3. Menghalang pembengkakkan dan keradangan.
4. Bertindak sebagai bahan anti bakteria, anti
virus, anti kanser dan perlindungan kepada
alahan.
5. Membantu meningkatkan kekuatan dan
keanjalan salur darah.
Begitulah kebaikan dan khasiat tomato kepada tubuh badan kita. Marilah kita sama-sama mengambil ianya sebagai menu makanan harian kita memandangkan ianya sangat berkhasiat dan sangat diperlukan oleh tubuh badan kita.
sumber- internet
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan