Jumaat, 7 September 2012

Kek Batik

       
           Assalamualaikum wrh wbr....

      Salam sejahtera kepada anda semua. Semoga ceria-ceria selalu hendaknya. Kali ini saya kongsikan masakan kek batik yang saya cuba dari resepi YATI MEMORIES. Sedap sangat keknya. Anak-anak saya pun suka. Sekejap sahaja dah habis. 


      Terima kasih atas resepinya. Izinkan saya letakkan resepinya kat sini ya...




Resepi Kek Batik

Bahan-bahan:

500 gm biskut marie
250 gm mentega
5 biji telur gred A -pukul sedikit
1 cawan gula halus
1 cawan santan pekat
1/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan milo
1 sdt esen vanila

Cara membuatnya:

1. Sapukan mentega disekeliling loyang. 
   Ketepikan. Alas plastik lagi mudah untuk 
   dikelurkan. Guna loyang 9 inci.
2. Masukkan mentega dalam kuali, masukkan
   gula dan bahan-bahan lain kecuali biskut
   marie.
3. Masak guna api sederhana sehingga sedikit 
   pekat dan berkilat. Masa ni gunakan whisk 
   je, gaul supaya adunan rata.
4. Setelah sebati, masukkan biskut tadi dan 
   gaul rata. Tutupkan api.
5. Kemudian cedukkan  adunan ke dalam loyang
   tadi. Ratakan dan tekan padat dengan sudip 
   atau penekan kek lapis.
6. Biarkan sejuk sebentar dan bolehlah
   masukkan dalam peti ais lebih kurang 1-2 
   jam. Bila nak makan  barulah dikeluarkan. 
   Biarkan sebentar barulah dipotong, simpan
   selebihnya ke dalam peti ais semula.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan