Selasa, 7 Ogos 2012

Kuih Bakar Daging

    
            Assalamualaikum wrh wbr.....

   Salam bahagia semua, semoga anda sihat. Hari ini saya cuba buatkan kuih bakar daging untuk juadah berbuka. Memandangkan stok daging kisar masih ada dalam peti sejuk, maka saya cuba buatkan kuih tersebut. 

   Kali ini saya mencuba dari resepi Kak Gee dan Che Mat Gebu. Sedap kuihnya....Izinkan saya letakkan resepinya kat sini. Mari kita semak resepinya.


Resepi Kuih Bakar Daging

Bahan-bahan kuih bakar:


1 1/2 cawan tepung gandum

1 1/2 cawan santan kelapa (boleh ganti dgn
   susu cair/susu rendah lemak)
3 biji telur gred A
180 ml air
sedikit garam
minyak sapi secukupnya (boleh ganti dgn 
   mentega/marjerin)
beberapa titik pewarna kuning
hirisan daun bawang, untuk hiasan
cili merah didadu kecil, untuk hiasan
sos cili sebagai pencicah 


bahan inti daging:

150 gm daging kisar
1 sdb rempah kari daging
1 biji bawang besar didadu
2 ulas bawang putih dicincang halus
sedikit air
hirisan daun sup secukupnya
sedikit hirisan cili merah
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1.UNTUK INTI DAGING - 
    Panaskan sedikit minyak dalam
    kuali,tumis bawang besar dan bawang putih
    hingga harum. Masukkan rempah kari dan
    kacau rata. Tuang sedikit air dan masak
    hingga rempah kari garing. Masukkan 
    daging dan gaul rata. Biar hingga daging 
    masak. Tambah garam secukup rasa dan
    secubit gula. Masak hingga kering.
    Masukkan hirisan daun sup dan hirisan 
    cili merah.
    Gaul rata dan matikan api. Sejukkan.

 2.UNTUK ADUNAN KUIH BAKAR-
    Satukan telur, santan dan air. Kacau
    rata dan masukkan tepung. Kacau lagi
    hingga tidak berbintil-bintil. Masukkan
    pewarna kuning dan sedikit garam, garam 
    sikit saja nak bagi rasa lemak, sbb 
    inti pun dah ada garam. Tapis dan
    ketepikan.

 3.UNTUK KUIH BAKAR DAGING-
    Panaskan acuan atas dapur, guna api 
    sederhana. Kemudian masukkan sedikit
    minyak sapi (anggaran 1/2 sudu besar).
    Kemudian ratakan. Tuang adunan kuih bakar
    3/4 penuh dan masak dgn api kecil hingga
    bahagian-bahagian tepi nampak garing.
    Masukkan 1/4 bahagian inti tadi,
    pastikan anda tabur rata-rata. Tutup 
    permukaan acuan sekejap.

 4. Sementara itu panaskan oven pada suhu 
    180C, guna api atas sahaja. Alihkan acuan
    dari atas dapur gas tadi ke dalam oven.
    Terus membakar hingga permukaan kuih
    perang keemasan. Keluarkan dari oven,
    biar sekejap dan keluarkan kuih tadi.
    Tabur hirisan daun bawang dan cili merah
    cincang atasnya sebagai hiasan.

 5. Siap untuk dihidangkan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan