Selasa, 14 Ogos 2012

Biskut Mazola

         
           Assalamualaikum wrh wbr....

      Salam sejahtera semua. Moga ceria-ceria selalu di pagi ini. Kali ini saya sempat membuat kuih mazola. Setiap tahun saya tak ketinggalan buatkan biskut mazola ni. Kuih ni memang sedap. Sebab itu lah, ia menjadi kegemaran anak-anak saya. Kalau dah buat kuih, mesti kena sembunyikan dahulu. Kalau tak, tak sempat raya lah jawabnya. Mai kita lihat resepinya....




Resepi Biskut Mazola


Bahan-bahan:

400 gm tepung gandum
400 gm kacang tanah (goreng tanpa minyak 
         dan dikisar halus)
kacang tanah untuk hiasan
200 gm gula (dikisar halus)
minyak mazola secukupnya
2 biji kuning telur (untuk disapu diatas
        biskut)

Cara membuatnya:

1. Masukkan tepung gandum, gula serta kacang
   tanah yang telah dikisar ke dalam mangkuk 
   yang sederhana besar dan gaulkan sehingga 
   adunan menjadi sebati.
2. Kemudian masukkan minyak mazola sedikit 
   demi sedikit dan uli adunan sehingga 
   menjadi doh yang lembut.
3. Bentukkan menjadi bulat atau terapkan di 
   dalam acuan yang digemari dan tekan 
   sedikit bahagian tengahnya (sebagai hiasan)
   dan letakkan sebiji kacang tanah.
4. Setelah itu, letakkan kedalam loyang dan 
   sapukan kuning telur di atas permukaan 
   adunan biskut tersebut.
5. Masukkan dalam ketuhar dan bakar pada 
   suhu 160C selama 15 -20 minit.
6. Sejukkan dahulu sebelum disimpan ke dalam
   bekas kedap udara.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan