Khamis, 12 Julai 2012

Agar-agar Merah Ros & Agar-agar Hijau Pandan

          
              Assalamualaikum wrh wbr.....

      Salam sejahtera semua, semoga sihat-sihat sejahtera hendaknya. Dalam keadaan cuaca yang panas terik ini, tercari-cari juga apa yang boleh menyejukkan tekak. Bila tengok dalam simpanan, masih ada lagi agar-agar yang berbaki. Jadi saya masaklah agar-agar, hanya
menggunakan perisa ros dan perisa pandan. 


      Agar-agar ini memanglah sangat mudah dan sangat ringkas untuk disediakan. kita semaklah resepinya dulu....




Resepi Agar-agar Merah Ros & Hijau Pandan


Bahan-bahan:
10 gram agar-agar
1 1/4 cawan gula
5 cawan air
beberapa titik pewarna merah ros
beberapa titik pewarna hijau dan perisa pandan
2 helai daun pandan


Cara memasaknya:
1. Masak agar-agar bersama air sehingga
   hancur. Masukkan daun pandan yang
   disimpul. Biarkan seketika sehingga 
   mendidih.
2. Masukkan gula, biarkan sehingga gula larut 
   dan mendidih.
3. Bahagikan kepada dua bahagian. Satu
   bahagian masukkan  beberapa titik pewarna
   merah ros. Angkat dan masukkan ke dalam
   acuan yang disukai.
4. Satu bahagian lagi masukkan pewarna hijau
   serta perisa pandan, angkat dan masukkan 
   ke dalam acuan atau ke dalam loyang yang
   disukai. Biarkan ianya sejuk.


    

Tiada ulasan:

Catat Ulasan